Uvažujete nad vhodným projektorom?

By Epson Blog Team

Projektory, sa v posledných rokoch tešia veľkej popularite. Ich technológia sa zdokonalila, a dnes už veľa z nich vie ponúknuť kvalitu porovnateľnú s klasickým televízorom. Ich výhodou navyše je, že sú kompaktnejšie, vedia zobraziť obsah na väčšiu plochu. Projektor umocní zážitok z domáceho sledovania filmov a spríjemní aj premietanie prezentácií kolegom či klientom. Aby sa výhody projektora prejavili na plno, je potrebné zvoliť správny model. Kľúčovým aspektom pre výber správneho projektora je spôsob, akým ho budete využívať

V rozhovore s Matějem Kopeckým, Business Account Manager VI v společnosti Epson Europe CZ & SK, diskutujeme o projekčných zariadeniach značky Epson a jednotlivých technológiách zobrazovania. Cieľom je priblížiť technológiu zobrazovania a tak pomôcť pri výbere zo širokej ponuky projektorov.

Spoločnosť Epson je  celosvetovo najpredávanejší výrobca projekčných systémov a projektorov, ktoré zlepšujú komunikáciu a inšpirujú spoluprácu. Aké typy zariadení a projektorov zahŕňa produktové portfólio Epson?

Naše produktové portfólio zahŕňa množstvo projekčných zariadení, ktoré sú rozdelené do jednotlivých segmentov. Pre všeobecnú informáciu sú to: Základné a pokročilé projektory pre malé a stredné miestnosti; Profesionálne projektory pre veľké zasadacie miestnosti a veľké sály; Projektory s krátkou a ultrakrátkou projekčnou vzdialenosťou; Interaktívne projektory a Projektory na domáce kino. Tieto projekčné zariadenia členíme aj podľa zdroja svetla na: lampové a laserové. V segmente profi zariadení aj voľbou s pevným objektívom, či výmenným objektívom. Samozrejme v prípade potreby montáže ponúkame montážne vybavenie, rôzne príslušenstvo a potrebné obslužné softvérové aplikácie.

Aké parametre projektora pri rozhodovaní a výbere je dôležité zohľadniť?

Najskôr si musíte ujasniť, na aký účel budete projektor najčastejšie používať. Či bude súčasťou veľkej sály, domáceho kina, náhrada TV, alebo potrebujete projektor do zasadačky, či na prednášky alebo prezentácie pre zákazníkov. Podľa toho si stanovíte veľkosť premietaného obrazu a vzdialenosť, v akej bude projektor umiestnený od premietacieho plátna, svetelný výkon a takisto spôsob jeho montáže.

Aké technológie projekcie využívajú tieto zobrazovacie zariadenia?

Pri výbere projektora sa oplatí zoznámiť sa s jeho konštrukciou. Pokiaľ ide o technológiu projektorov, kvalita obrazu je znakom dokonalosti. Na trhu projektorov existujú 3 hlavné zobrazovacie technológie: 3LCD, LCOS a DLP. V súčasnosti najpopulárnejším, s potenciálom na zlepšenie a rozvoj, je systém 3LCD (3 Chip Liquid Crystal Display). Projektory 3LCD sú najpoužívanejšími projektormi na svete. Všetky súčasné vyrábané projektory značky Epson sú založené na tejto technológii, ktorá umožňuje zobraziť realistické farby, neuveriteľné detaily a poskytuje dobrú spoľahlivosť. 

Ako funguje 3LCD projekcia?

Stručne povedané, 3LCD je sofistikovaná, inovatívna technológia, ktorá využíva LCD „HTPS“ panely na poskytovanie živého a konzistentného obrazu a videa pre najnáročnejšie publikum. 3LCD je v skutočnosti značka chránená autorskými právami spojená s 3LCD Group, obchodnou skupinou, ktorá sa skladá z výrobcov vyrábajúcich projektory využívajúce technológiu LCD a výrobcov LCD panelov ako je Epson. Projektory 3LCD obsahujú polovodičový optický systém bez pohyblivých častí (na rozdiel od DLP projektorov). 

Obr.: 3LCD systém / HTPS (High Temperature Poly-Silicon TFT liquid crystal) panel.

Obr.: 3LCD systém: Projektory LCD fungujú tak, že biele svetlo vyžarované zo svetelného zdroja je rozdelené na červený, zelený a modrý lúč dichroickými zrkadlami. Každý lúč svetla je odoslaný na svoj určený LCD panel z tekutých kryštálov (HTPS). Každý z týchto panelov zobrazuje monochromatický obraz pre príslušnú farebnú zložku RGB. Následne dichroický hranol spojí červený, zelený a modrý obraz generovaný tromi HTPS panelmi do jedného plnofarebného, ktorý potom prechádza cez optický systém (objektív) a premieta sa na zobrazovaciu plochu.

Dá sa povedať, že HTPS panely sú srdcom projektora?

Áno! LCD panely, skrátene „HTPS“ (High-Temperature Poly-Silicon TFT liquid crystal panel), sú kľúčovým determinantom výkonu 3LCD projektora. Sú priepustné a používajú schému adresovania aktívnej matice. Výhody tohto typu LCD sú ich malá veľkosť, vysoká hustota pixelov, vysoký kontrast a schopnosť integrovať obvody ovládania. Množstvo svetla prenášaného týmito vysokovýkonnými HTPS panelmi je možné presne regulovať, takže je možné vykresliť nádherné, prirodzené prechody aj v tmavých oblastiach obrazu.

Akú dôležitosť pri výbere projektora zohráva zdroj svetla a svietivosť?

Zdroj svetla je kľúčovým faktorom pri projekcii. Nie je to však jediná vec, ktorú by ste mali mať na pamäti. Existujú aj ďalšie faktory, ako je kontrastný pomer, rozlíšenie a pomer strán premietania, ktoré sú tiež dôležité. Svietivosť projektora sa uvádza v lúmenoch a udáva intenzitu svetla vychádzajúceho z projektora. Výrobcovia najčastejšie uvádzajú hodnoty jasu v lúmenoch ANSI (American National Standards Institute) alebo ISO (International Organization for Standardization). Poznámka: Epson v technických špecifikáciách uvádza hodnoty jasu v ISO lúmen jednotkách.

Obr.: 3LCD laserová technológia.

Projektory nezávisle od príslušnej technológie zobrazovania využívajú rôzne zdroje svetla, sú to najmä projekčné lampy UHE (Ultra High Efficiency), UPH (Ultra High Pressure) s dlhou životnosťou, Xenónové výbojky, LED diódy a lasery. Tieto zdroje svetla, prinášajú rôzne výhody, ale aj nevýhody.

Bežné projektory poskytujú hodnotu jasu 1 000 až 5 000 lúmenov na rozdiel od profesionálnych zariadení pre veľké sály, ktoré dosahujú svietivosť až 30 000 lúmenov. Projektory s vyšším jasom (svietivosťou) dokážu poskytnúť jasnejší a čistejší obraz pri vyšších okolitých svetelných podmienkach.

Epson ako svetový líder v oblasti digitálnych projekčných riešení 3LCD pokračuje vo vývoji s celým radom laserových projektorov. Prečo sa rozhodnúť pre laserovú technológiu?

Laserová technológia poskytuje až 30 000 hodín životnosti svetelného zdroja. To zaručuje vysokú spoľahlivosť a nižšie prevádzkové náklady. Okrem toho, zatiaľ čo projektory s lampami musia byť inštalované v určitej polohe, aby získali stabilný výkon zo zapnutej lampy, laserové projektory možno umiestniť pod ľubovoľným uhlom. Laserové projektory navyše poskytujú oveľa jasnejšie farby s vyššou sýtosťou a dostatočný jas hneď po zapnutí, takže sú pripravené začať premietať skôr ako zariadenie s projekčnou lampou. Ak vám umožňuje rozpočet, oplatí sa investovať do laserového projektora.

Akú dôležitosť pri výbere projektora zohráva rozlíšenie a veľkosť obrazu?

Ako všetci vieme, HD 720P, Full HD 1080P a 4K, sú na trhu 3LCD projektorov najviac. Rozlíšenie udáva počet pixelov, z ktorých sa skladá výsledný obraz. Čím je rozlíšenie vyššie, tým jemnejší a kvalitnejší obraz je. Rozlíšenie projektora je určené typom HTPS TFT panelov.

Napríklad: Kľúčovým kritériom, hlavne pri projektoroch pre domáce kino, je rozlíšenie. Pokiaľ si chcete naplno vychutnať premietanie vo vysokom rozlíšení, potrebujete projektor s rozlíšením UHD (Ultra-High Definition), označovaným aj 4K, ktorý má 3 840 × 2 160 pixelov, prípadne 4 096 × 2 160 pixelov, čo zodpovedá 8,85 milióna obrazových bodov. Pre porovnanie je to štvornásobok oproti Full HD rozlíšeniu. Kompromisom sú WUXGA (Widescreen Ultra Extended Graphics Array) projektory s rozlíšením 1 920 × 1 200 pixelov. V portfóliu Epson projektorov sú aj  projektory WXGA (Wide Extended Graphics Array) s rozlíšením 1 280 x 800 pixelov a projektory s rozlíšením XGA (Extended Graphics Array) 1 024 x 768 pixelov (pomer strán 4:3).

Uhlopriečka obrazu závisí od projekčnej vzdialenosti a od vlastností jeho objektívu, konkrétne od ohniskovej vzdialenosti. Projektory so zoomom umožňujú prispôsobiť veľkosť obrazu bez toho, aby bolo treba meniť vzdialenosť projektora od plátna. Na väčšinu scenárov sa hodí pomer strán zobrazovanej plochy 16:10 alebo 16:9, aký má aj väčšina televízorov.

Je kontrast a kontrastný pomer dôležitý pri výbere projektorov?

Kontrast a kontrastný pomer je dôležitým parametrom projektora. Máloktorý projektorový začiatočník však venuje pozornosť tomuto parametru. Kontrastný pomer sa vzťahuje na pomer jasu najjasnejšieho odtieňa (biela) k jasu najtmavšieho odtieňa (čierna), ktorý je systém schopný produkovať. Pri projektoroch má kontrastný pomer veľký vplyv na vizuálny efekt prezentovaného obrazu. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je kontrastný pomer, tým je premietaný obraz živší; čím menší je kontrastný pomer, tým je obraz sivý (bez gradácie).

Existujú resp. v odbornej praxi sa uvádzajú 2 druhy kontrastu: natívny kontrast a dynamický kontrast. Hodnota prirodzeného/natívneho kontrastu je vo všeobecnosti oveľa menšia ako dynamického kontrastu. Je to preto, že pri stanovaní hodnôt sú používané rôzne testovacie metódy a metriky.

Ak vidíte projektor s označením kontrastu 100 000 : 1 a viac, ide o dynamický kontrast.

Poznámka: Epson v technických špecifikáciách uvádza hodnoty dynamického kontrastu.

Obr.: Projektor UST s ultrakrátkou projekčnou vzdialenosťou (Ultra Short-Throw Laser Projector).

Pre koho sú 4K projektory ideálne?

Najnovšie 4K laserové projektory Epson ponúkajú špičkový zážitok z domáceho kina, ktorý je ideálny pre tých, ktorí hľadajú zážitok z veľkej zobrazovacej plochy v pohodlí svojho domova. Rozlíšenie 4K je vytvorené špičkovým HTPS čipom na spracovanie obrazu 4K, ktorý zaisťuje realistickú kvalitu vašich obľúbených filmov, seriálov, športu alebo hier. 

Kombinácia vylepšených funkcií spoločnosti Epson zahŕňa dynamický kontrastný pomer 2 500 000 : 1, podporu HDR10+, osvedčený systém 3LCD Epson a laserový svetelný zdroj, ktorý vytvára mimoriadne vysokú kvalitu obrazu s 8,3 miliónmi pixelov. 

Poznámka: Ak si chcete vychutnať obsah v rozlíšení 4K naplno, okrem projektora s rozlíšením 4K (UHD) sa budete musieť uistiť, že všetky periférne zariadenia disponujú aj funkciami 4K. Napríklad, či sú vaše konektory HDMI HDMI 2.0, a či váš prehrávač médií a obsah podporujú 4K. To všetko sú veci, ktoré musíte vziať do úvahy pri kúpe 4K (UHD) projektora.

Záverečná otázka. Aký vývoj a budúce aplikácie vidíte pre laserové projektory? Aké sú ich ďalšie možnosti?

Budúcnosť ..., je nová vizuálna komunikácia prostredníctvom projekčnej technológie. Jas, kompaktnosť a dlhá životnosť laserových projektorov ich robí čoraz obľúbenejšími a ich využitie sa podstatne rozširuje. Už sa neobmedzujú len na zasadacie miestnosti a domáce kiná. Na miestach, ako sú nákupné komplexy, môžete vidieť nové formy vyjadrenia obrazu, ako je projekčné mapovanie, digitálna reklama a digitálne umenie. V týchto aplikáciách dokážu projektory ohromiť a zabaviť veľké davy ľudí. 

Smerom do budúcnosti chceme okrem domácich, kancelárskych a nákupných komplexov vyvíjať aj nové aplikácie. Na trhu sú už napríklad produkty „svetelného modelu“, ktoré využívajú projekciu na zatraktívnenie predajní a produktov. Chceme využiť imidžové zážitky vo všetkých aspektoch života, aby sme potešili ľudí a urobili nový normál pestrejším. To je ďalší dôvod, prečo chceme ďalej zdokonaľovať projekčné technológie spoločnosti Epson.

Za rozhovor poďakoval: František Martančík

www.polygrafia-fotografia.sk

O společnosti Epson

Společnost Epson je globální technologický lídr propojující lidi, věci a informace díky originálním a přesným technologiím o kompaktních rozměrech. Nabídka produktů společnosti Epson sestává z inkoustových tiskáren a digitálních tiskových systémů, projektorů 3LCD, hodinek či průmyslových robotů. Společnost Epson se snaží přinášet inovace a překonávat očekávání zákazníků v oblasti inkoustového tisku, vizuální komunikace, nositelného příslušenství a robotiky.

Skupina Epson, vedená společností Seiko Epson Corporation se sídlem v Japonsku, zaměstnává více než 81 000 lidí v 85 společnostech po celém světě a je hrdá na svůj přínos komunitám, ve kterých působí, a na své trvalé snahy o snížení dopadu na životní prostředí.

global.epson.com/

Informace o článku

DATUM ZVEŘEJNĚNÍ

Author

Author profile

Epson Blog Team

Our team of bloggers have a passion for how technology can improve your lives and want to share this with you.