TEKSTİL ÇÖZÜM MERKEZİ

İki ayrı kata ayrılmış 3 bin metrekarelik bir alana kurulu olan Tekstil Çözüm Merkezi, endüstriyel tekstil üretimine yönelik tüm işlemlerin yapılabildiği niteliktedir. Dijital baskı araştırmaları ve deneyimleri için, lider konsepte sahip olacak tüm kurulumlara sahiptir.

Tekstil pazarına genel bakış

Uluslararası bazdaki tekstil üretimi açısından, tekstil baskısı ciddi metrekarelere ulaşan çözümler üretebilmektedir.
Güncel verilere göre bu rakam her yıl 29 milyar 500 milyon metrekare kumaş baskısı yapıldığına tekabül ediyor.  Bu alanda yüzde 29 ile Çin liderken, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi) yüzde 23 ile ikinci, Hindistan yüzde 18 ile üçüncü sırada. Takip eden bölgeler ise yüzde 17 ile Asyanin geri kalani ve yüzde 13 ile Amerika.

Yıllık ortalama yüzde 2.5'luk artış dikkate alındığında, 2017 yılında tekstil baskısının 32 milyar 500 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor.

Dijital baskı 2000'lerde önem kazandı. 2013'te rakam 420 milyon metrekare idi. Dijital baskıdaki yüzde 25'lik büyüme trendi, 2017'de rakamın 1 milyar metrekareninüzerine çıkacağına işaret ediyor.

Daha çok giyim, aksesuar ve ev tekstili alanında kullanılan rulodan ruloya baskı bugün 168 milyon metrekare baskıyı temsil ediyor ve bu rakamın bu alandaki yüzde 114'lük büyümeye bağlı olarak 2017'de 360 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Dijital baskıda geri kalan 252 milyon metrekarelik alan ise süblimasyon baskı kullanılan spor kiyafetleri ve tabela odaklı.

 

Como Silk Bölgesi (Kuzey İtalya)

Dijital baskı, tüm ünlü markalara hizmet veren ve en yüksek kalitede ipeğe baskı yapılan, Kuzey İtalya'da yer alan Como bölgesinde de önem kazanmış durumda. Rakamlar bunu ispat etmekte. Bu bölgede tekstilde dijital baskı 2003'te yüzde 2 iken, 2013'te yüzde 58'e çıkmış durumda. Öngörülere göre 2017'de yüzde 81'e ulaşacak. Bu da her 10 metrekare kumaşın 8 metrekaresinin dijital baskı ile üretileceği anlamına geliyor.

Tekstil üretiminin Uzak Doğu'ya kaymasını önlemek ve yaratıcılık ihtiyacı sebebiyle, Como bölgesi son teknoloji dijital baskı sistemlerine yatırım yaptı ve bu alanda ciddi rakamlara ulaştı.

 

 

 

Geleneksel baskıya göre dijital baskının ana avantajları

Kumaş üzerine dijital baskı, geleneksel baskıya göre hiç olmadığı kadar rekabetçi durumda. Avantajlarına bakarsak:

  • Sektöre zaman kazandırıyor ve Uzak Doğu'ya kayan tekstil baskısı akımını Avrupa'ya geri döndürüyor.
  • Az miktar ve yülsek kalitede üretime imkan tanıyor. Sonsuz renk ve detay seçeneğiyle bu durum özellikle moda alanında büyük önem taşıyor.
  • Üretim maliyetlerini düşürüyor.
  • Geleneksel baskı teknolojisine göre yüzde 75 su ve yüzde 40 elektrik tasarrufu ile çevreye verilen zararı azaltıyor.
  • Hazır giyim sektörü tarafından talep edilen iş modelinin anası diyebileceğimiz bir teknoloji zira hazır giyim sektörü artık sezona bağlı olmaksızın kendini sürekli yeniliyor.

 

Dijital tekstil baskısını ön plana taşıyan ilk global merkez: Tekstil Çözüm Merkezi

Dünyanın tek Tekstil Çözüm Merkezi olan bu yapı, baskı teknolojileri lideri Epson ve Como tekstil bölgesinde 30 yılı aşkındır aktif olan For.Tex. Tarafından yaratıldı. İki milyon Euro yatırım bedeliyle kurulan, dijital baskı ve dijital tekstil baskısı alanında çalışan herkese yarar sağlamak amacındaki bu merkez, AR-GE ve eğitim konusunda lider oyuncu olmayı hedefliyor.

Epson'un da yüzde 50 ortaklığının bulunduğu For.Tex'in Başkanı Pietro Roncoroni; "Epson'un da yüzde 50 ortaklığının bulunduğu For.Tex'in Başkanı Pietro Roncoroni; "Sadece en ileri teknoloji makinelere sahip olmak yetmez. Yeni kumaşlar ve işlemlerle ilgili müşterilerimize yardımcı olmak, stilist ve makine operatörlerinin gelişimini sağlamak için AR-GE'ye sürekli yatırım yapmalıyız. İşte bu yüzden, başta Avrupa ve sonrasında tüm ülkelere ulaşmak amacıyla Tekstil Çözüm Merkezi'ni kurduk" dedi.

Epson İtalya'nın Başkanı Daniela Guerci ise; "Epson her daim uzun dönemli vizyona sahiptir. Tekstil baskısına yatırım yapıyorduk ve yapmaya da devam edeceğiz. Hatta inancım o ki bugünlerde bu yatırımın da ötesine geçmemiz gerek. Dijital tekstil baskısı alanındaki liderler olarak bu teknoloji gelişip kendini konsolide edene kadar, sadece Como'da değil, genel olarak doğru koşulları yaratmak zorundayız. İşte bu sebeple dijital tekstil baskısı alanında, araştırma ve eğitim amaçlı son teknoloji donanımlar kullanılan Tekstil Çözüm Merkezi'ne yatırım yaptık. Zira gerçek büyümeyi sadece inovasyon ve skillerle yaratabiliriz" dedi.

 

Epson'un en gelişmiş teknolojileriyle Como'da son teknoloji donanımlı bir merkez

Tekstil Çözüm Merkezi, endüstrideki tüm çalışanlar için endüstriyel dijital baskı alanında, öncesi, sonrası, kurutma ve nihai tamamlama işlemlerinin tümünü içeriyor. Yüksek kalitede tekstil pazarına devrim getiren Epson inkjet teknolojisini kullanan, Robustelli kardeşler ve Villa Guardia tarafından üretilen Monna Lisa yazıcı modelinin en gelişmiş versiyonunun da yer aldığı işin ana alanı dijital baskı. tekstil baskısında kullanılan ilk yazıcı olan Epson SurePress FP-30160 da elbette işin içinde.

Kısa süreli işler ve örnek baskılar için üretilen bu son model Monna Lisa'yı bütünlüyor.

İki model birlikte tam bir üretim sistemi oluşturuyor ve özel avantajlar sağlıyor:

  • Tesktil üreten firmalar bu sayede numuneden yüksek hacimli üretime geçebilir.
  • Genç stilistler mütevazı yatırımlarla örnekler yaratabilir.
  • Moda evleri ve stil departmanları pazarın ihtiyaçlarına tam olarak karşılık verebilir, Bu sırada zamandan kazanır ve koleksiyonları kolayca çoğaltırken sezona da hitap edebilirler.

Dijital baskı alanında yer alan bir diğer seri ise; 64 inçe kadar baskı alabilen, daha çok promosyon malzemesi, giyim veya tabela baskısında kullanılan ve poliester malzemeye ısıyla baskı yapan Epson SureColor SC-F Serisi. Bir başka seri ise vinil ve kanvas dahil pek çok malzemeyeçevreye duyarlı şekilde baskı alabilen Epson SureColor SC-S Serisi.

 

Japon bir modacı kreasyonları için Epson inkjet teknolojisini tercih ediyor.

David Bowie gibi oldukça ünlü bir isim tarafından da kimonoları tercih edilerek popüleritesi artan ünlü Japon modacı Kansai Yamamoto'nun benzersiz tasarımları Bowie'nin Ziggy Stradust çalışmasında da yer almıştı.

Yamamoto'nun ismi Epson ile de anılıyor elbette. Yarattığı koleksiyon parçalarından otuz tanesini ki bin metrekareden fazla kumaş söz konusu, Epson dijital tekstil baskı çözümleriyle yaratan modacı; çalışmalarında pamuklu, polister ve ipek kullandı. Tasarımda kırkıncı yılını geride bırakan Yamamoto'nun Epson yazıcıları ile ortaya çıkan ve diğer parçalardan oluşan koleksiyonu çok kısa bir süre önce Londra'da Victoria ve Albert Müzesi'nde "Hareket İçerisinde Moda: Kansai Yamamoto" etkinliğinde yer buldu.

Tasarımcının eserleri Genesta mürekkepleri ve Monna Lisa yazıcı kullanılarqk pamuklu kumaş, poliester ve ipek üzerine basıldı.

İnovatif teknolojisi sebebiyle Epson'a teşekkür eden ünlü modacı Kansai Yamamoto; "Epson'un ve benim bu işle ilgili sahip olduğumuz tutkunun yarattığı muazzam parçaların tüm dünyada yer alacağına inanıyorum" dedi.

Article Information

DATE PUBLISHED

Case study downloads

Media Downloads

Key facts

  • Her yıl 29 milyar 500 milyon metrekare kumaş baskısı. 2017 için öngörülen rakam 32 milyar 500 milyon metrekare Kumaşa dijital baskı: 2013'te ortalama 420 milyon metrekare. 2017 öngörüdü 1 milyar metrekarenin üzerinde Rulodan Ruloya Baski: Günümüzde 168 milyon metrekare. 2017 öngörüsü: 360 milyon metrekare Como'daki ipeğe dijital baskı oranı 2013'te yüzde 58, 2017 öngörüsü yüzde 81 Epson ve For.Tex. tarafındn 2 milyon Euro'luk yatırımla kurulan tek merkez: Tekstil Çözüm Merkezi

Related case studies

Epson Scanner gets to work at The British Museum
READ MORE
Fondazione TOG case study
READ MORE
HEISMANN Drehtechnik GmbH relies on Epson robots
READ MORE